En uppblåsbar räddningsväst är väldigt säker, men innehåller teknik som behöver fungera om du hamnar i vattnet. Bland annat gaspatron, ventiler och olika stift. Därför behöver den inspekteras årligen, oavsett om den varit uppblåst eller inte.

– Jag känner en oerhörd glädje när jag ser att båtägare och deras familjer använder räddningsvästar och flytvästar. Det är en viktig del av säkerheten till sjöss. Men det är viktigt att tänka på att kontrollera flytvästarna regelbundet, inte minst de uppblåsbara räddningsvästarna, säger Jesper Ejemo, operativ chef på Stockholmradio.

Det går att göra en förenklad inspektion av en uppblåsbar räddningsväst på egen hand. Instruktion om hur det går till får du oftast i bruksanvisningen vid köp. Men Konsumentverket rekommenderar att uppblåsbara räddningsvästar ska lämnas in för service en gång per år. Vissa delar bör även kontrolleras regelbundet, till exempel inför varje användning.

Det som vanligen behöver underhållas och kontrolleras regelbundet är*:

  • Kontrollera att gaspatronen är oanvänd.
  • Blås upp västen och kontrollera att den är tät.
  • Byt sensor en gång per år.
  • Lämna in västen till service en gång per år.

Följ instruktionen från tillverkaren av just din väst. Observera att uppblåsbara räddningsvästar inte är lämpliga för barn. Barn ska ha räddningsvästar av fast material.

* Källa: Konsumentverket

Tillbaka »