För tjejerna i Team Seglarhotellet räcker det inte med att ha klarat av ÅF Offshore Race i somras. I mitten av oktober ställde en tredjedel av teamet upp i sitt första match race någonsin, och fler utmaningar väntar säkert framöver.

Man kan lugnt säga att Team Seglarhotellet fått blodad tand. För drygt ett år sedan var de nio tjejer varav de flesta inte kunde särskilt mycket om segling. Nu har de såväl teoretisk som praktisk träning och har dessutom kappseglat 78 timmar i sträck tillsammans.

Alla nio tjejerna jobbar inom Viamarekoncernen. På Seglarhotellet, Viamare, Stockholmradio, Sjöassistans, Sjösportskolan och Svenska båtskolan.

– Idén kom ursprungligen från personalchefen på Seglarhotellet i Sandhamn. Ingen av oss hade seglat större båtar tidigare och det kändes som en kul utmaning att sikta på ÅF Offshore Race, säger Monica Feldt, radiooperatör på Stockholmradio och Sjöassistans.

Det blev ett år där en stor del av fritiden ägnades åt förarintyg, kustskepparutbildning, VHF-certifikat och under våren allt tuffare seglingspass. Laget fick hjälp att sätta ihop en skräddarsydd kursplan. Efter de teoretiska passen började en intensivkurs på C:55or och sedan arbetade de sig uppåt i båtstorlek. I somras stod de så på startlinjen till ÅF Offshore Race med en 40-fots Grand Soleil.

– De sista veckorna inför starten lade vi in några extra träningsseglingar och gick även en sjukvårdsutbildning. Men spinnaker satte vi för första gången dagen före starten, och sedan skulle det visa sig att vi fick segla med spinnaker nästan hela vägen runt Gotland.

– Vårt mål var att ta oss runt Gotland på ett säkert sätt, ha kul, och hinna till regattamiddagen på Sandhamn. Vi lyckades med alla tre sakerna, även om vi missade förrätten. Dessutom kom vi på plats 50 av 63 i vår klass, säger Monica Feldt.

Sedan dess har Team Seglarhotellet lyckats med ännu en bedrift. I mitten av oktober körde de sitt första match race någonsin då en tredjedel av laget ställde upp i Seldén Sprintcup. Laget deltog i tre deltävlingar.

– Vi kom inte sist, och inte heller först, men som enda damlag vann vi förstås damklassen. Det var otroligt kul att få segla match race och blev en hel del närkamper. Vi får se vad vi hittar på härnäst. Vi kommer säkert att komma på något nytt sätt att utmana oss själva, säger Monica Feldt.

Tillbaka »