I drygt fyra år har Otto Linander bott på sin tolv meters segelbåt och seglat längs kusterna i Sverige, Danmark, Norge och Åland. En av de saker han inte kan tänka sig att vara utan ombord är VHF:en. Sedan han kastade loss från livet på land har Otto också varit abonnent hos Stockholmradio. Något han inte ångrar.

– VHF:en fyller flera viktiga funktioner. Eftersom jag ofta lägger till i naturhamnar är det viktigt för mig att dygnet runt ha tillgång till uppdaterade väderprognoser. Då kan jag snabbt ta beslut om jag ska flytta på mig. Väderprognoserna är den tjänst jag använder flitigast som abonnent hos Stockholmradio, säger Otto.

I maj 2008 beslutade Otto sig för att pröva att leva ombord på segelbåten. Det började med ett år som test, men nu kan han inte se något ände på sitt kringseglande liv. Jobb kan han sköta via mobil och mobilt bredband.

– Men mobilen kan inte ersätta en VHF. Med VHF:en har jag en grundtrygghet och vet att jag kan nå många snabbt vid behov. Om jag bara hade mobilen skulle jag först behöva ringa 112 i en nödsituation, och sedan vänta på att de ringer någon som i sin tur ringer någon för att kunna få hjälp. Med VHF kan jag få direktkontakt med många, och framför allt de som befinner sig nära, säger Otto.

Innan Otto kastade loss från landlivet tog han VHF-certifikat. Han köpte helt enkelt en VHF-bok, läste in sig och bokade sedan tid för provet.

– Har man bara lite erfarenhet så är det inget stort projekt att ta VHF-certifikat. Den enda lilla tröskeln är egentligen att ringa och boka tid för att göra provet. Det borde vara krav på certifikat även för GPS. Bara för att man har en GPS ombord innebär det inte att man kan framföra en båt. Det är lite som att påstå att man kan köra bil bara för att man kan läsa en karta, säger Otto.

Det första han gör när han har besökare ombord är att ha en säkerhetsgenomgång. Då instruerar han bland annat om nödknappen på VHF:en. Eftersom den är kopplad till GPS:en så sänds ett automatiskt nödanrop med exakt positionsangivelse när man trycker på knappen.

– Vid en akut och stressad situation så är nödknappen det enda besökarna behöver komma ihåg, oavsett om de har sjövana eller ej. Det är en väldigt viktig del i VHF:en, säger Otto.

Tillbaka »