Hela 140 bidrag kom in, varav 30 stycken som leder till nya uppgifter i sjökorten. Kampanjen Ökända grund, som pågått under hela året och utgjort en tävling under båtsäsongen juni-september, har bidragit till att öka säkerheten till sjöss. Tävlingen är avgjord och vinnarna presenterades på Allt för Sjön den 1 mars.

Ökända grund, ett samarbeta mellan Transportstyrelsen, Stockholmradio och Sjöfartsverket, har under hela året 2012 tagit emot rapporter om ökända grund från allmänheten i syfte att öka sjösäkerheten och göra dessa grund mindre välbesökta. Inrapporteringen har även utgjort en tävling där en jury bestående av representanter från Transportstyrelsen, Stockholmradio och Sjöfartsverket har gått igenom bidragen och utsett vinnare i tre olika kategorier; Fel i sjökort, Ökända grund samt Bästa Motivering. De tre förstapristagarna fick varsin AIS-transponder och elva personer fick valfritt båtsportkort.

Martin Lesén, vinnare i kategorin Fel i Sjökort, uppmärksammade en felaktigt utmärkt röd prick sydväst om Kalmar i Västra Sjön. Den röda prickens position i sjökortet stämmer inte överens med prickens verkliga position, vilket innebär stor risk för att sjöfarande utan lokalkännedom går på grund i närheten.

– Jag hade funderat på att rapportera in just den här felmarkeringen ett tag men jag visste inte hur. Det har hänt lite incidenter där då och då och förra sommaren var det en av mina vänner som gick på riktigt ordentligt. Han skadade sig rejält och båten fick repareras. Precis efter att detta inträffade kom ett nyhetsbrev från Stockholmradio om Ökända grund. Då skickade jag in min rapport direkt. Men det var en väldig överraskning när jag fick veta att jag vunnit! Jag hade helt glömt bort att det var en tävling, berättar Martin Lesén.

De 140 inskickade bidragen vittnar om ett stort intresse ibland framförallt den sjöfarande och kustboende allmänheten. Det visar också att det finns brister i våra nuvarande sjökort, då hela 30 bidrag kommer att leda till nya uppgifter i Sjökorten. Niklas Hammarkvist, nautisk redaktör på UFS redaktionen (Underrättelser För Sjöfarande), förklarar varför han anser att Ökända grund är ett viktigt initiativ.

– Väldigt stora ytor i våra skärgårdar har ej sjömätts med moderna metoder. Det är vanligt att de uppgifter som finns i sjökorten baseras på sjömätningar från 1800-talet, på den tiden sjömättes det med handlod. Projektet Ökända grund bidrar till att öka sjösäkerheten genom att vi på Sjöfartsverket kan förbättra genom att föra in de okända grunden i sjökortet.

Transportstyrelsen, Stockholmradio och Sjöfartsverket har redan beslutat att hålla igång tävlingen Ökända grund även under 2013. Anders Willix, vd på Stockholmradio, ser positivt på projektet.

– Vi ser att det finns viktiga ”kunskapsluckor” att fylla vad gäller våra Sjökort. Vi är enormt nöjda med det resultat som Ökända grund lett till och hoppas att 2013 blir ett ännu bättre år för projektet. Vi hoppas på ännu fler bidrag som kan bidra till att ytterligare öka säkerheten och tryggheten till sjöss, menar Anders Willix.

Tillbaka »