För andra året i rad har Stockholmradio, Transportstyrelsen och Sjöfartsverket gjort en gemensam satsning i projektet Ökända grund, där allmänheten har fått rapportera in grund eller avvikelser i sjökorten. Under en period utgjorde inrapporteringen också en tävling, och under Allt för Sjön kommer de tre vinnande bidragen att presenteras.

Vinnarna har utsetts av en enväldig jury bestående av representanter för Sjöfartsverket, Transportstyrelsen och Stockholmradio. Tre vinnare har korats utifrån tre olika kategorier:

  • ”Fel i sjökort” (konstaterad ”vital” felaktighet, motsägelse eller avsaknad i utmärkning av grund)
  • ”Ökända grund”  (grundet är utmärkt i sjökortet men orsakar trots det ett flertal incidenter. Ofta är grundet välkänt och “ökänt” hos lokalbefolkningen)
  • ”Bästa motivering”  (finurlig, smart formulering med en ”extra twist” som väckt intresse. Fortfarande väl faktaunderbyggd)

1:a-pristagaren i varje kategori vinner en AIS-transponder och 2:a-pristagarna erhåller varsitt båtsportkort.

Under året har det inkommit totalt 191 rapporter, varav 146 rapporter kom in under själva tävlingsperioden juni-september. Hela 62 av fallen har gett lett till rättelser i Sjöfartsverkets sjökortsdatabas, och 21 st har resulterat i notis i UFS (Underrättelser för Sjöfarande).

Tillbaka »