Kommunikation ombord var temat när Sjösportskolan i Göteborg anordnade ett seglarmingel och seminarium för tjejer den 16 oktober i Långedrag. Bland föreläsarna fanns Elisabet Hartwig från Stockholmradio och långseglaren Milo Dahlman.

Stockholmradios medarbetare sedan många år, Elisabet Hartwig, föreläste om kommunikation med tonvikt på säkerhet och VHF-kommunikation.

– Det var jätteroligt att få vara med och prata om mitt favoritämne, kommunikation, och hur otroligt viktigt det är att förstå nyttan av att ha en VHF ombord. De allra flesta har mobiltelefoner idag, men den är ett komplement och ger ingen 100 procentig garanti att kunna kommunicera i allvarliga situationer, säger Elisabet Hartwig.

Elisabet exemplifierade i sin föreläsning med en situation där man ser ett större fartyg komma emot sig när båten blivit manöveroduglig. Då behövs VHF för att kunna ropa upp fartyget som är på väg emot dig. Med en mobiltelefon ombord kan du inte ringa fartyget eftersom du inte vet numret, och livsviktiga minuter går medan man ringer 112 och kopplas vidare.

– En stor fördel med VHF är att man nå väldigt många med ett enda anrop. Man har alltid koll på det som händer omkring sig till sjöss och får omedelbart och utan mellanhänder kontakt med Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg vid ett nödläge. Dessutom passar Stockholmradio nödkanalen på VHF kanal 16 dygnet runt.

Elisabet visade även Seapilot, en navigationsapp för iPad som är framtagen i samarbete med True Heading. Den bygger på AIS-data i realtid och vektoriserad S57-sjökortsdata, teknologier som för bara några år sedan var förbehållna yrkessjöfarten. Med Seapilot finns de direkt i din iPad. Läs mer om Seapilot här>>

Mellan föreläsningarna fanns ett antal utställare fanns på plats för att presentera produkter och kommande evenemang. NMSS deltog med varumärkena Stockholmradio, Sjöassistans och Seapilot. Bland övriga utställare fanns Sjösportskolan, Göteborgs Kungliga SegelSällskap AccessAbility Center, All Aboard, Nätverket flera kvinnliga förebilder i båtlivet, Båtmässan i Göteborg, Lysekil Women’s Match, Göteborgs Qvinnliga SegelSällskap, Livbojen, Svenska Sjöräddningssällskapet, Search Magazine, Västkustens seglarförbund, Jorden Runt Seglarklubben.

De cirka 125 deltagarna minglade bland utställarna innan det var dags för dagens huvudtalare Milo Dahlman, en långseglare som nyligen kommit hem efter två års segling som tog henne ända ner till Antarktiska halvön. Hon berättade om sina strapatser och de avigsidor en del mindre nogräknade långseglare medför för både djurlivet och naturen. Hon visade bilder på tidigare paradisiska obebodda öar, nu nedskräpade med petflaskor fulla med gammal spillolja och annat avfall.

Under temat kommunikation berättade Milo om den nytta hon haft av sin kortvågsradio och all hjälp hon fått av radioamatörer runt om i världen. Det finns ett stort nätverk av radioamatörer som assisterar långseglare ute på världshaven med väderrapporter. Milo hade givetvis även med sig VHF ombord för kommunikation med andra fartyg och landstationer när hon närmade sig land.

Tillbaka »