Dagens system för övervakning av sjöfarten innebär att man kan avläsa ett fartygs kurs och fart i realtid, men inte dess planerade rutt – färdplanen.
Ett forskningsprojekt lett av Sjöfartsverket ska ändra på detta.
– Enklast är att jämföra med flyget, kaptenen rapporterar sin planerade rutt till en flygledare. Denne har sedan total kontroll över hur alla plan rör sig, även den icke kommersiella flygtrafiken, säger Ulf Svedberg, utvecklingskoordinator på Sjöfartsverket.

Projektet, som fått namnet Mona Lisa, är initierat och lett av Sjöfartsverket men är finansierat av EU. Målet är att ta fram ett proaktivt system för ruttplanering av den kommersiella sjöfarten.  Intresset från rederinäringen är stort.

Det finns redan ett rederi som vill vara med och testa det när det är klart.

Efter olyckan med Costa Concordia utanför den italienska ön Isola del Giglio har frågan blivit än mer aktuell.

– Naturligtvis ska fartygets befälhavare även i fortsättningen ha det yttersta ansvaret, men precis som med flyget ska det finnas ett trafikledningssystem som larmar om något fartyg avviker från rapporterad kurs. Detta kommer att höja sjösäkerheten, men också göra sjöfarten mer konkurrenskraftig, säger Ulf Svedberg, och tillägger:
– I systemet läggs alla kända fakta in som vind, vattenstånd, strömmar, våghöjd och annan trafik. Det betyder att ruttplaneringen också kan spara stora mängder bränsle. Systemet kan ta fram den optimala rutten i förhållande till de aktuella förutsättningarna.

Inom två till tre år tror Ulf Svedberg att det också kan finnas ett liknande system för fritidsskepparen. Det är då inte en del av det pågående Mona Lisa-projektet, men tekniken därifrån kan användas.
Hos projektgruppen finns en idé om en båtlivsportal, en sajt eller applikation som samlar all info och verktyg som fritidsbåtsfolket behöver, men det är just nu bara på idéstadiet.

– Jag tror faktiskt att vi skall titta på en light-version i samband med att vi får snurr på båtlivsportalen. En enkel variant som gör att seglaren över lite större ytor typ Östersjön eller Skagerrak kan få en service att bli övervakad.

Tillbaka »