Nu är det äntligen dags för ÅF Offshore Race med start 27 juni. Stockholmradio är officiell leverantör och sköter förmedling av positionsrapporteringen via VHF, precis som vi gjort de senaste 20 åren. I år finns Stockholmradio också på plats i Race Office som kontaktlänk till Stockholmradios trafikcentral och kommer att ordna tillstånd och abonnemang samt MMSI-nummer till deltagare som ’’missat’’ detta.

Stockholmradios trafikcentral kontrollerar att båtarna syns på AIS. Enligt tävlingsreglerna är godkänd AIS och VHF ombord ett krav, liksom ett giltigt VHF-abonnemang. Stockholmradio hjälper till att verifiera AIS-installationen på varje deltagande båt, genom att godkänna respektive båts positions-indikering på en AIS-karta i trafikcentralen. Vidare kommer Stockholmradio även att säkerställa att båtarnas VHF-radioapparater fungerar och att de hörs felfritt. Samtliga deltagande båtar i tävlingen har VHF-abonnemang hos Stockholmradio.

Positionsrapportering sker via VHF in till Stockholmradio i höjd med följande punkter längs tävlingsrutten:

Tävling med start lördag: Oxdjupet och N:a Kanholmen fyr.

Tävling med start söndag: Gotska Sandön fyr, Specialmärket utanför Visby, Hoburgs Rev och Östergarn fyr.

Stockholmradio uppdaterar löpande varje båts position direkt in i KSSS datasystem.

– Vi är glada och stolta över att vara en del av en så betydande tävling inom havskappsegling och vi ser verkligen fram emot startskottet, säger Anders Willix, VD på Stockholmradio.

Starten för ÅF Offshore Race går av stapeln från Stockholms ström söndag den 30 juni. Då kommer uppskattningsvis 250 båtar att stå på startlinjen. Under lördagen är det ett mindre race mellan Stockholm och Sandhamn där cirka 30 båtar är anmälda.

Eventområdet, som byggs upp runt Södra Blasieholmshamnen, Skeppsholmen och Kastellholmen är öppet för allmänheten från och med torsdagen den 27 juni med en mängd aktiviteter för såväl besökare som seglare. Målgång och prisutdelning sker onsdagen den 3 juli på Sandhamn.

Tillbaka »