För Patrik Lindkvist i Karlshamn är VHF en lika självklar utrustning till sjöss som flytväst och sjökort. God kommunikation är helt enkelt en del i säkerhetsarbetet.

– Med VHF ombord kan jag kommunicera 24 timmar om dygnet med kunniga och professionella människor. Det kan jag inte med en mobil, säger Patrik.

Patrik har växt upp med båtar och sjöliv och tog skepparexamen redan som 15-åring. Ett par år efter värnplikten i flottan började han hålla i båtutbildningar på fritiden, och den röda tråden med båtliv fortsätter.

Idag har han en 30 fots segelbåt och en liten motorbåt, och VHF:en tar han alltid med oavsett vilken båt han än använder.

– Jag har en fast monterad VHF i segelbåten och en bärbar vattentät VHF som alltid hänger med. Den fungerar även om man hamnar i vattnet. Jag har även instruerat min grabb om hur han kan använda kanal 16 för allmänt anrop om vi hamnar i nöd, säger Patrik.

Då Patrik precis hade skaffat sin första VHF lyssnade han mest. Men allt eftersom han blev tryggare med att anropa, så blev han mer aktiv.

När Patrik sedan på senare år haft skepparansvar och genomfört leveransseglingar, bland annat till och från England, har VHF:en varit ett viktigt redskap ombord.

– Det är till exempel toppen att kunna anropa habour master för att kunna göra en radio check när man ger sig iväg. Hamnar man i tung trafik känns det också tryggt att kunna anropa ett specifikt fartyg för att höra att de har koll på en. När man väl lärt sig att kommunicera är VHF ett oumbärligt verktyg.

Patriks tips till den som vill börja använda VHF är att ta certifikat, antingen genom att gå kurs eller ett självstudiepaket. Kunskap och aktivt användande är enligt honom ett måste för att kunna kommunicera med andra med hjälp av sin VHF.

– Dessutom är det bra träning att gå en kurs. Förutom att ta certifikatet får man testa att anropa och blir tryggare inför det tillfälle då man verkligen måste anropa i ett trängt läge, säger Patrik.

Han tipsar även om möjligheten att testanropa Stockholmradio om man är abonnent, eller att anropa en lokal lots för att träna på anrop.

– Som abonnent anropar jag även Stockholmradio för att få information om vattenstånd, broar, broöppningar och navigationsvarningar. Det är en jättebra service, säger Patrik. Att sedan få höra positiva svenska röster, tjejer och killar, över radion efter sju kalla non-stop dygn på Engelska kanalen är ju ren bonus!

Tillbaka »