Att vara utrustad med en VHF är en viktig trygghet ombord. Genom att göra ett testanrop till Stockholmradio kan du säkerställa att din radio fungerar som den ska. Här nedan tipsar vi om hur du på bästa sätt stämmer av att din VHF fungerar inför premiärturen i vår.

Om man inte använder sin VHF året om är det är lätt att känna sig ringrostig. Läs mer om hur det kan låta när man gör ett testanrop.

Här följer ett exempel på hur det kan låta när man gör ett testanrop in till Stockholmradio:

– Stockholmradio, Stockholmradio, här kallar Anna, 8SDJ på kanal 25 för en test av radion.
– Anna, här svarar Stockholmradio, jag hör dig klart och tydligt. Hur hör du mig?
– Jag hör dig klart och tydligt också. Bra, då vet jag att det fungerar, tack och hejdå.

– Tack och hejdå Anna. Välkommen åter.

Du kan också säkerställa att DSC-funktionen (om du har en sådan VHF-radio) fungerar genom att göra ett rutinanrop till Stockholmradio. Kom dock ihåg att du inte får trycka på den röda distressknappen om du inte befinner dig i nöd! För att testa DSC-funktionen knappar du dig fram till “individual”, därefter ”routine” och skickar sedan till vårt MMSI, 002652000. Anropsförfarandet för testanrop via DSC kan emellertid skilja sig mellan olika VHF-modeller. Konsultera din manual vid osäkerhet.

 

Ytterligare trygghet

När du ger dig ut på sjön, glöm inte att meddela de där hemma vart du ska. Meddela även din anropssignal och Stockholmradios telefonnummer; 08-506 62200. På så vis kan dina nära och kära beställa ett samtal till dig via Stockholmradio om de inte kan nå dig via mobilen. Vi på Stockholmradio anropar dig sedan både via DSC (om du har en sådan VHF-radio) och på kanal 16.

 

Visste du att:

  • Om du vill ha kontakt med en båtvän som befinner sig utanför din VHF-räckvidd, kan du ropa upp Stockholmradio på en trafikkanal. Vi behöver den andra båtens namn och gärna även anropssignal. Därefter anropar vi det andra fartyget och länkar ihop er via våra VHF-kanaler. Ni pratar sedan med varandra som ett vanlig samtal.
  • Du som abonnent hos Stockholmradio har 20 fria minuter att ringa för över VHF:en. Använd därför VHF:en med fördel när telefonen inte har täckning, laddat ur eller fått bada ofrivilligt.

På Stockholmradios hemsida finns ljudinspelningar med exempel hur det kan låta när man ropar upp Stockholmradio. Lyssna på ljudklippen här.

 

Vi finns tillgängliga för dig alla dagar, dygnet runt, året om.

Tillbaka »