Okunskapen om gott sjömanskap ökar i takt med generationsskiftet ute på sjön. Det tänker Viamare och Scouterna ändra på.
– Vi måste vända trenden nu. I längden handlar det om att öka säkerheten till sjöss, säger Hans Mellström, grundare av Viamare och själv uppvuxen i scoutrörelsen.

Gott sjömanskap var självklart hos tidigare generationer. Så är det inte idag. Det ska Viamare och Scouterna ändra på, bland annat genom att öka kunskaperna om navigering, manövrering och sjövett.

– Det här är en satsning på den nya generationen. Vi har en unik samlad kunskap inom Viamaregruppen, säger Hans Mellström.

Viamare ska bland annat, genom Sjöklar Kustakademi, hjälpa Scouterna att ta fram ett utbildningsmaterial,  Promarina ska samarbeta med Scouterna vid rekrytering av hamnvakter till sina anläggningar, och Scouterna finns på plats på Promarinas evenemang ”Hamnens dag” i fyra hamnar under säsongen. Dessutom kommer  Stockholmradio/Sjöassistans att samarbeta med Scouterna vid rekrytering av sommararbetande radio- och assistansoperatörer.

Viamare har tecknat ett treårigt avtal med Scouterna, som är glada för samarbetet då man har samma grundsyn.

– Vårt huvudsyfte är att göra unga redo för livet, och här har vi och Viamare samma ambitioner. Vi har ett  utbildningsprogram som till stor del bygger på praktiskt lärande. Och vi tror att Viamare kommer att kunna hjälpa oss att lyfta utbildningarna ytterligare, säger Yvonne Tenninge, generalsekreterare på Scouterna.

– I Scouterna får man lära sig att ta ansvar för sig själv och för andra, vilket är viktigt inte minst på sjön. Därför ser vi fram mot ett utvecklande samarbete, säger Yvonne Tenninge.

Tillbaka »