Skip to main content
VarukorgClose Cart

Om oss

. Photo by Brett Jordan on Unsplash

Till sjöfarares hjälp sedan 1914

Visste du att Stockholmradio är äldre än 100 år?

Redan i början av 1900-talet började uppbyggnaden av kustradion i Sverige. 1902 öppnades Karlskrona Radio, med anropssignalen SAA, för trafik med sjöfarten.

I december 1914 öppnade Televerket tillsammans med Marinen den första specialiserade radiostationen för sjöfart i närheten av Stockholm. Då den låg i Vaxholm fick den namnet Vaxholm radio med anropssignalen SAF.

Läs mer om historien

Stockholmradio idag

Karga klippor i Bohuslän, dallrande högsommarvärme längs norrlandskusten och trollbindande Vänervikar – Det råder ingen tvekan om att Sverige har några av världens vackraste vattenmiljöer. Stockholmradios vision är att båtentusiaster ska kunna njuta av friheten till sjöss utan problem. Till vår hjälp har vi bland annat VHF som ger dig täckning i områden där det mobila telefonnätet sviker.

Vår radiocentral är bemannad dygnet runt för att ge dig hjälpen du kan behöva när du är ute till sjöss. Oavsett om det gäller att söka information eller koppla samtal till en annan båt eller till en telefon på land så hjälper vi dig.

Inte bara kustradio

Från början var nästan all svensk radio- och telekommunikation  samlat under Televerkets tak. Men med tiden kom dock allt att privatiseras och de olika verksamhetsområdena splittrades upp. Den del av Televerket som skötte om radiokommunikationen med flygplan på långdistansflygningar blev ett eget bolag under namnet Stockholm radio. Det var för övrigt den anropssignal som redan hade använts under många år. Vid långdistansflygningar fungerar det inte alltid att använda den vanliga flygradion på VHF. I de fallen använder man istället kortvågsradion som har betydligt längre räckvidd och kan överbrygga stora land- och havsområden där det saknas VHF-stationer.

Även SAS ringde

Ett exempel på det är när styrman på SAS-planet SK966 på 11000 meter över Etiopien ringde till Hasse Tellemars ”Ring så spelar vi” 1981. Dom lyssnade på programmet via kortvåg och beslöt att ringa när slutsiffran ”6” lottades fram. Samtalet gick via kortvågsradio till Stockholm radio i Enköping som kopplade fram samtalet via telefonnätet till studion i radiohuset.

Idag lever flygradiodelen kvar med namnet STORADIO och dess ”Operation center” är samlokaliserat med Stockholmradios sambandscentral för kustradion, belägen i Nacka Strand.

Som Sveriges enda civila kustradiostation levererar vi radiobaserade tjänster till både yrkessjöfart och fritidsbåtar. Utefter sveriges kust och insjöar finns ett nät av radiomaster som vi kan använda. Därför kan vi kommunicera med dig var som helst utefter kusten och i Vänern, Vättern och Mälaren. I vår service ingår bland annat upplysningar om kustväder, navigationsvarningar och förmedling av samtal till och från det publika telefonnätet. Självklart tipsar vi också om närmaste apotek, vårdcentral, dieselmack, gästhamn och annat som du kan ha nytta av när du är ute på sjön.


I mitten av 70-talet expedierades runt 500 samtal per dygn mellan fartyg utefter kusten och telefonabonnenter i land. Utöver det sköttes också sjöräddning från Stavsnäs.

Från kontoret i Vallby utanför Enköping hanterades långväga radiotrafik med flygplan på sin färd i stora delar av världen med ett 70-tal flygbolag som kunder.

På bilden, en interiör från radioexpeditionen i mitten av 70-talet där samtalen från fartygen expedierades och vid behov kopplades vidare ut på telenätet. Bilden är från ”Stockholm Radio 75 år” utgiven av Televerket 1989.

Idag har just telefontrafiken via VHF minskat rejält eftersom mobiltelefontäckningen, åtminstone i innerskärgården, på många ställen är bra. Men möjligheten att beställa samtal via VHF-radion finns kvar och det är trots allt ett antal samtal som kopplas varje år, främst under sommaren.

Sedan 2020 är Stockholmradio del av Sdiptechkoncernen tillsammans med flera andra dynamiska infrastrukturföretag inom olika affärsområden.  Läs mer om Sdiptech här (klicka)

Hör av dig!

Stockholmradio delar numera lokaler med STORADIO, den del av bolaget som sysslar med kommunikation på långdistans med trafikflygplan.
Vi finns i ljusa och moderna lokaler med fantastisk sjöutsikt i Nacka strand.
Du kan ta dig dit med bil, buss eller båt för SL:s pendelbåt stannar inte långt bort.

Hör av dig om du har frågor om något!
Vi är här för att hjälpa till och lyssnar alltid på dig, dygnet runt!

Email: info@stockholmradio.se
Tel: +46 (0)8 601 79 20  (Telefontid 11:00-14:00)
Stockholmradio | Box 1242 | 131 28 Nacka Strand, Sweden

    Stockholmradio behandlar de uppgifter du lämnat för att kunna kontakta dig och vid behov kunna informera dig om våra produkter och tjänster.