Skip to main content
VarukorgClose Cart

Ok, nu har jag köpt en båt och en radio, hur gör jag sen?

Om du vill sända med din radio som du har ombord på båten behövs en del saker:

CE-märkning

Det första är att radion måste uppfylla kraven för att få användas i Sverige. Om det finns ett CE-märke på radion så intygar tillverkare eller importör att den motsvarar de krav som gäller inom EU. Om du köper en ny radio ska CE-märket finnas även på förpackningen och i bruksanvisningen.

Tänk på att även om det ofta är billigare att köpa ”på nätet” så köp inte från säljare utanför EU. Om du köper från t.ex asiatiska webbplatser är inte alltid apparaterna lika bra. De uppfyller kanske inte heller de krav som ställs för användning i Sverige. Ibland har de t.ex andra kanaler än de som kan användas inom EU. Så lägg hellre några kronor extra och köp från en svensk leverantör där du kan få både hjälp och service om det skulle behövas.

Certifikat

Den som använder en radiosändare för VHF-frekvenserna till sjöss behöver också ett certifikat som visar att han har de kunskaper som krävs för en säker och effektiv kommunikation som inte stör annan radioanvändning. Certifikatet är personligt och gäller tills vidare.

VHF-certifikat -> SRC

Genom åren har det funnits olika slag av certifikat och utbildningen har successivt blivit mer omfattande. Om du har ett certifikat som är utfärdat före år 2000 saknar du en del av de kunskaper som idag ingår i utbildningen, bl.a om GMDSS och hur du använder DSC. Vid den tiden började också de olika certifikaten skrivas in i en liten blå bok. Om du har den blå boken så har du ett modernt certifikat.

De äldre certifikaten gäller visserligen fortfarande men för den typ av radio som det är utfärdat för, d.v.s en enklare apparat utan dagens funktioner. För att säkert kunna använda en modern VHF-radio med DSC krävs en del ytterligare kunskaper. Därför rekommenderar vi att du uppgraderar till ett modernt certifikat, så kallat SRC, Short Range Certificate. Det ger dig möjlighet att använda VHF-bandet för din kommunikation till sjöss och att säkert använda alla apparatens funktioner.

Läsa själv eller gå kurs?

Om du vill läsa själv finns det flera olika böcker som går igenom de områden som du behöver kunna.

Om du hellre vill gå en lärarledd kurs så finns det flera olika kurser som du kan hitta på nätet. De är vanligen på en dag och kostar ca 1000-1500 kr. Det finns även de som sträcker sig över flera kurstillfällen och vanligen är lite dyrare.

Det finns också flera distanskurser på nätet i olika prislägen.

Även Stockholmradio erbjuder en SRC-kurs på distans. Läs mer här (klicka)

Längre ut från kusten – LRC

Om du reser längre bort från kusten så att du behöver använda mellan- eller kortvåg, MF/HF, så behöver du istället ett s.k. LRC, Long Range Certificate. Då får du använda både VHF och MF/HF.

Certifikatprovet omfattar både en teori- och en praktisk del.

Tillstånd

Om du vill sända med din VHF-radio ombord så krävs också ett tillstånd som på begäran utfärdas av Post- och telestyrelsen, PTS.

I tillståndet anges din tilldelade anropssignal och i förekommande fall, MMSI-nummer.

Du ansöker om tillstånd hos PTS, enklast med deras Webb-tjänst som du hittar här (klicka för att öppna)

Tillståndet debiteras årsvis och kostar ca 230 kronor för en fritidsbåt.

Notera att du måste aktivt säga upp tillståndet om du inte längre behöver det. Det räcker inte att bara låta bli att betala, då tillkommer avgifter och till slut hamnar ärendet hor kronofogden.

Alltså:

Certifikat:

Läs själv eller gå en kurs. Om du går kurs så brukar slutprov ingå, om inte, kontaktar du Nämnden för båtlivsutbildning, NFB, och tar reda på var och när du kan göra slutprovet.

Tillstånd:

Ansök hos PTS. Ange om du också behöver ett MMSI-nummer. Om du har annan radioutrustning ombord, tex AIS, så ska det också anges i tillståndet.

 


Hittade du det du sökte? Annars kolla här!

Läs mer om hur VHF – fungerar!