Du känner säkert till att hinder för sjöfarten kan märkas ut med olika sjömärken. Det finns dock nackdelar med flytande sjömärken. En är att de av varierande skäl kan flyttas ur sin position, t.ex om någon kör på dem eller att de dras med av is. Därför tas de ibland in under vintern för att undvika att de flyttas ur sin position eller skadas.
I det läget kan man istället använda elektroniska sjömärken för att märka ut hindret eller det som riskerar att skada passerande fartyg. Sådana sjömärken kallas ofta ATON, Aids To Navigation, och de finns av flera typer.
ATON – Fysiska eller virtuella
Fysiska ATON kan sitta på bojar eller andra plattformar och de sänder ut en radiosignal som gör att de syns på AIS. ATON används för att markera olika hinder eller andra saker, t.ex de stora angöringsbojarna som ofta finns i närheten av större hamnar. En ATON är som en enklare AIS-transponder som sänder ut positionen och sitt namn vilket gör att de lätt kan identifieras.
Virtuella ATON genereras från Sjöfartsverkets basstationer för AIS. De sänder ut en AIS-signal som anger bl.a positionen för hindret och en identitet. På din AIS-mottagare, eller plotter, så visas målet på den plats där hindret är. Men, det finns alltså ingen transponder där, i verkligheten, utan AIS-målet skapas av basstationen. Om det är t.ex ett vrak som markeras så kanske du inte ser något alls, det kanske ligger precis under ytan och ingen boj eller annat syns.
Har funnits länge
Virtuella ATON är inget nytt, tekniken godkändes av IALA redan 2004. I Sverige har de funnits sedan något tiotal år men på senare år har antalet ökat. Det beror bl.a på att det finns stora besparingar att göra när man slipper åka ut för att placera, och underhålla, en fysisk ATON. En virtuell ATON kan skapas på ett par minuter och kan därför användas när en fyr slocknat. ett sjömärke skadats eller tagits in för vintern eller ett akut problem har uppstått. Den kan också användas som tillfällig utmärkning av ett vrak eller riskområde vid militär aktivitet.
Virtuella ATON är en smart, billig och snabb utmärkning av hinder eller annat som kan utgöra en risk för sjöfarten. MEN nackdelen är att de oftast inte syns när man passerar dem. Det kan riskera att urholka respekten för den typen av utmärkningar. Det är lätt att tro att det är en felaktig utmärkning, störning eller nåt annat ”skumt” om man inte kan se något där när man passerar. Och nästa gång kanske man inte bryr sig om det.
Så om du ser en ATON på din plotter: lita på den och betrakta den som det navigationshjälpmedel den är. Och det oavsett om du ser något på platsen eller inte när du passerar. Faran kan lika gärna finnas under ytan eller på land om det är utmärkning av ett militärt skjutområde.
ATON känner du lätt igen på att deras MMSI börjar på 99, t.ex 992652302, som är den ena av angöringsbojarna i Nynäshamns hamn.
ATON på en angöringsboj utanför Nynäshamn