Skip to main content
VarukorgClose Cart

Du har säkert läst om att flyget sen flera år dragits med störningar av GPS-systemen, eller ”GNSS” som den mer generella benämningen är. Men det är inte bara flyget som drabbas, även sjöfarten och i någon mån även landbaserade system påverkas. Kraftigt ökade störningar har rapporterats sedan i våras. I mitten av juni publicerade därför Sjöfartsverket en navigationsvarning gällande störningar på satellitnavigation:

BALTIC SEA NAV VARN 023/25 SÖDRA, MELLERSTA SAMT NORRA ÖSTERSJÖN OCH FINSKA VIKEN OCH ÅLANDSHAV. GNSS STÖRNINGAR HAR OBSERVERATS I OMRÅDET FÖRSIKTIGHET ANMODAS.”

Media har rapporterat om flera fall när sådana störningar har påverkat sjöfarande. Det gäller alltså även fritidssjöfarten där GPS-/GNSS-navigation är vanligt förekommande.

Hur påverkar det dig?

Det finns två huvudsakliga sätt att störa systemen:

  • Genom att med en sändare störa ut de frekvenser som används för GNSS, s.k.  ”jamming”.
  • Genom att med sofistikerad utrustning förändra GNSS-signalernas innehåll, s.k. ”spoofing”. Då luras din mottagare att tro att den befinner på en helt annan plats.

Det första fallet är lite lättare att upptäcka eftersom din mottagare plötsligt inte kan ta emot några satellitsignaler längre. Ett liknande problem kan uppstå om du har någon annan utrustning ombord som kan störa din GNSS-mottagare.

Det andra fallet, däremot, är lite svårare att upptäcka eftersom allt verkar normalt, bortsett från att lat/long anger att du är på en helt annan plats.

Men, oavsett orsaken, så kan den här typen av problem skapa problem när du befinner dig till sjöss, framför allt i mörker och dålig sikt. Då har du begränsade möjligheter att orientera dig visuellt och kan lätt hamna i farliga situationer.

Men dessbättre är det förhållandevis lätt att minska problemen med GNSS-störningar. Se till att du vet hur du ska navigera med kompass och sjökort. Och ha sjökortet framme hela tiden och jämför det du ser utanför fönstret med det du ser på sjökortet. Om det inte verkar stämma med det du ser på din plotter så gör noggrannare kontroller och ta vid behov över navigationen själv med hjälp av kompass och sjökort. En kikare är också ett viktigt hjälpmedel på bryggan. Då kan du lättare se öar och landformationer som underlättar navigeringen. Du ser också lättare andra fartyg och kan undvika kollisioner.

Tänk på att den här typen av störningar även drabbar mobiltelefoner om du använder en kart-app där.

Läs mer om GNSS-störningar på Krisinformation.se