Skip to main content
VarukorgClose Cart

Välkommen till Stockholmradio – Sveriges enda civila kustradiostation!

Stockholmradio har hjälpt sjöfarare hålla kontakt sedan mer än hundra år. Under många år var vi också en del av sjöräddningsorganisationen.

Som abonnent kan du utnyttja våra tjänster dygnet runt, året runt. Vi kan vara din kontakt med land eller kanske med andra fartyg som du inte kan nå direkt med din VHF-radio.
Vi kan t.ex hjälpa dig med uppgifter om öppettider, närmaste båtmack, telefonnummer eller att få vädret uppläst om du missade utsändningen tidigare.

Men, du har ju mobilen med ombord och kan ringa själv, tänker du då, vad skulle vi kunna tillföra?

Först av allt – din VHF-radio har betydligt längre räckvidd än vad din mobiltelefon har. I bästa fall kan det handla om kanske 6-8 gånger längre som du kan nå en kustradiostation med din VHF-radio. Så när din mobil tappar kontakten med mobilnätet i land så kan du fortfarande hålla kontakten med din VHF-radio en bra bit längre ut till havs.

Vidare så fungerar din VHF-radio helt utan kontakt med basstationer eller annan infrastruktur i land. Har den bara ström och en bra antenn så kan du alltid göra dig hörd och nå båtar omkring dig och i de flesta fall även kustradionätet.

Du kan därför få kontakt med brovakter, sjöräddning eller andra fartyg utan att veta telefonnumret. Och när din mobil inte fungerar så kan vi hjälpa dig koppla samtal med din VHF-radio till telefonabonnenter i land eller till ett annat fartyg. Vi kan också koppla fram samtal till dig från andra telefonabonnenter.

Din VHF-radio är byggd för att klara den rätt aggressiva miljön till sjöss. Den kanske flyter eller har en lampa som tänds om den ramlar i vattnet och den är ofta vattentät.
Din mobil är oftast inte byggd för den miljön. Dessutom förbrukar den batterierna snabbare när den är långt från basstationen.

Skulle du få problem ute till sjöss så kan vi hjälpa dig komma i kontakt med försäkringsbolag eller assistansbolag och kanske familj eller vänner i land. Skulle du ha fått ett allvarligt problem kan du direkt komma i kontakt med Sjöräddningen med din radio. Har du täckning på mobilen kan du visserligen ringa 112 med din telefon men då tappar du några värdefulla minuter jämfört med om du tar VHF-radion och anropar Sweden rescue direkt på kanal 16.

Gör som tusentals fartygsbesättningar och fritidsbåtsägare har gjort under mer än hundra år: Använd Stockholmradio för att hålla kontakten när du ger dig ut på sjön!

Gå till vår webbshop och beställ ett VHF-abonnemang.

Välkommen till Stockholmradio! Vi är med dig året runt – dygnet runt!