Sjöfartsverket har sammanställt sjö- och flygräddningsinsatserna under förra året. Totalt var det 1012 insatser till sjöss och 701 insatser som avser flygräddning eller eftersök. Merparten av dessa beror på att piloten glömt att anmäla landning på mindre flygfält som saknar trafikledning. Då startar en efterforskning för att se vad som hänt flygplanet. Även varningslarm när flygplan får tekniska problem vid start eller landning räknas in i statistiken även om det inte resulterar i haveri.
När det gäller sjöräddning så är antalet insatser i samma nivå som 2023. Vanligaste orsaken var maskin- eller propellerhaveri och därefter kom grundstötning.
Stora resurser står till förfogande
Räddningsledaren hos den kombinerade sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg (JRCC) har stora möjligheter att engagera olika resurser. En sådan resurs är räddningshelikoptrarna som JRCC larmade ut 472 gånger under 2024. Helikopter används främst till eftersök och räddning, t.ex genom vinschning, vid incidenter till sjöss.
I Skåne ser man en ökning av sjöräddningsärenden medan Stockholm noterar en minskning. Men stora skillnader finns i olika delar av landet.
Sjöfartsverket i ekonomisk kris
Sjöfartsverket brottas också med kraftiga underskott i budgeten och har signalerat stora nedskärningar. Bl.a kan två av fem helikopterbaser komma att läggas ner och underhållet av landets sjövägar minskas. Det kommer att slå hårt på många delar av samhället, både inom försvaret och industri och handel. Men även fritidssjöfarten kan drabbas av sådana nedskärningar.
Det kommer också att påverka möjligheten att få hjälp när du är till sjöss. Att vara förberedd ökar möjligheterna att du klarar en situation som kan uppstå. Räkna med att det kan ta längre tid att få hjälp, speciellt om du är lite längre ut i skärgården.
Kolla din nödutrustning regelbundet och byt det som blivit för gammalt. Se till att du har möjlighet till kommunikation, både med telefon och, framför allt, VHF-radio som fungerar helt utan basstationer i land. Extra batterier och säkringar är också viktigt liksom mat som du kan laga om du inte kommer hem som planerat. Varma och tåliga kläder är skönt om det regnar och blåser.
Och, använd flytväst.
Läs mer på Sjöfartsverkets hemsida