Ibland skjuter någon upp nödraketer trots att det inte är någon akut fara. Det orsakar alltid stora kostnader i onödan och räddningsresurser som kunnat läggas på annat går åt till efterforskningar och att söka efter nödställda.Det kan vara att nödraketernas ”bäst före”-datum är passerat eller att man vill ”festa till” det lite. Kanske tror man att ingen bryr sig om det. Men verkligheten är att nödraketernas röda ljus syns långt i mörker och många gör precis som dom ska, de ringer 112. Kanske anropar dom också sjöräddningen på VHF-radion och rapporterar in vad dom sett.
Då startar Sjöräddningen/JRCC efterforskningarna efter de som kan vara nödställda. De försöker få tag i andra båtar i området och yrkessjöfart, färjor osv, som är på väg mot området. Oftast larmar de även ut sjöräddningsresurser, Kustbevakning och ibland även polisbåt ut för att delta i sökandet. Om den finns i närheten kan även helikopter ingå i sökandet efter nödställda.
Om det verkligen är någon som behöver akut hjälp är det en trygghet att veta att alla i kedjan tar larmet på allvar. Men om larmet beror på en felaktigt uppsänd nödraket så är allt arbete i onödan och det är alltid stora kostnader inblandade i en insats.
Om du sänder ut ett nödlarm när det inte behövs är det ett lagbrott som kan ge böter eller fängelse.
Läs mer om ”onödiga” nödraketer på Sjöfartsverkets webbplats, här