Skip to main content
VarukorgClose Cart

Omfattande föreskomst av alger har rapporterats in den senaste tiden, framför allt utefter kusten mellan Gävle och Oxelösund. Men även runt Gotland och Öland och ner mot Karlskrona har det rapporterats om algbloming i varierande grad.

Algerna i sig har ingen möjlighet att förflytta sig utan de följer med åt det håll som vinden blåser. Så större ändringar av vindriktningen kan snabbt förändra situationen utefter en kuststräcka.

När de mikroskopiskt små algerna klumpar ihop sig och förekommer i stor mängd kallar man det ”algblomning”. Vattnet blir grumligt och ändrar färg när algklumparna bildar ett lager på ytan. Det ser allmänt ”oaptitligt” ut och den kladdiga massan kan också innehålla gifter som man ska undvika att få i sig och helst inte heller få på kroppen. Att koka vattnet hjälper inte, gifterna finns kvar, så drick inte vatten där algblomning förekommer.

För dig som vill veta mer om algblomning och riskerna, finns en bra informationstext framtagen av Länsstyrelsen. Du hittar den här.

Länsstyrelsen tar också gärna emot rapporter om alg-situationen runt våra kuster. De har också en bra webbplats där det finns mycket fakta om alger och kartor som visar utbredningen av algblomningen just nu. Du hittar den här.