Skip to main content
VarukorgClose Cart

Blänk på sjön? Svårt att se grund och sjömärken? Tvingas du kisa och får ont i huvudet? Många som är ute på sjön har inte rätt glasögon eller solglasögon – utan att veta om det.
– Resultatet är inte bara att det kan vara besvärande. Det kan också försämra sjösäkerheten, säger optiker Tomas Karlsson, vd för EyeCenter i Stockholm.

Att vara ute på sjön en hel dag kan vara påfrestande för synen – oavsett om man har glasögon eller inte.

– Om det är någonstans det är viktigt att ha rätt glasögon eller solglasögon så är det på sjön, där man lätt blir trött av glittret i vattnet. När du slipper blänk ser du både botten och grund avsevärt bättre, säger Tomas Karlsson.

Polariserande glas ger 75 procent bättre kontrastkänslighet, bättre klarhet, skärpa och naturlig färgupplevelse. Och om båtföraren har synfel kan man skräddarsy rätt glasögon menar Tomas Karlsson – och han borde veta:

– Vi har skräddarsytt glasögon för många golfare, som därmed har fått bättre skärpa och kontrastseende – något som i sin tur förbättrat deras resultat och deras handicap.

Han menar att optiker generellt är dåliga på att informera kunden om vilka alternativ som finns för att de ska få ett par glasögon som inte bara är anpassade till deras synfel, utan också till de aktiviteter de ägnar sig åt.

– Det finns idag stora möjligheter att ta fram ett par glasögon som in i minsta detalj stämmer överens med kundens preferenser och behov, oavsett rådande ljusförhållanden.

På EyeCenter i Stockholm arbetar både ögonläkare, optiker och skelningsexperter på ett och samma ställe. Och det innebär att de kan ta fram precis rätt sorts glasögon eller solglasögon som passar bäst för användaren – för båtförare kan man till exempel kombinera fotokromatiska, kontrasthöjande och polariserande glas, vilket underlättar avståndsbedömning och läsning av sjökort.

– Med polariserande glas slipper du kisa, samtidigt som du skyddar ögat från farlig UV-strålning. Fotokromatiska glas anpassar sig efter ljusförhållanden. Glasen blir mörkare i starkt solljus och ljusare när det är molnigt.