Skip to main content
VarukorgClose Cart

En grundstött segelbåt i södra Sverige utlöste nyligen en stor räddningsinsats efter att en privatperson sett den grundstötta båten och ingen person syntes ombord.

Personen ringde 112 och larmade om en befarad olycka och en större räddningsinsats inleddes. Kustbevakningen, flera båtar från Sjöräddningssällskapet och en helikopter sökte efter personer som kunde ha befunnit sig ombord på båten. Polis sökte av stränderna efter eventuellt skadade personer.

Efter ett tag påträffdes vittnen som sett en person med flytväst gående med en hund men de hade inte sett var mannen tog vägen.

På eftermiddagen avslutades sökandet som varit resultatlöst och en anmälan om en försvunnen person upprättades av polisen eftersom båtföraren fortfarande inte var påträffad. Att båten var från utlandet försvårade efterforskningarna.

Det hela fick senare ett lyckligt slut efter att polisen fått ytterligare tips om mannen med flytväst och hund och till slut lyckades hitta dem. Han uppgav att han varit ensam ombord, förutom hunden, vid grundstötningen och sedan tagit sig i land för att söka hjälp.

Det man kan lära av händelsen är att OM du går på grund men själv kan lämna båten för att hämta hjälp, kontakta gärna Sjöräddningscentralen, JRCC, och berätta om händelsen. Då kan de vid behov hjälpa till och de kan dessutom förhindra att onödiga, och mycket kostsamma, räddningsinsatser startas i onödan.